dinsdag 29 mei 2012

Brits anti-GM protest stuit op politie en PR-offensief

Door: Janno
Een aanzienlijke politiemacht stopte de demonstranten
een testveld GM-tarwe te vernielen.
Enkele honderden demonstranten zijn er dit weekend in Harpenden, even buiten Londen, niet in geslaagd een proefveld genetisch gemodificeerde tarwe te vernielen. Ze werden tegengehouden door de politie.

Een bont gezelschap van demonstranten, pers en politie verzamelde zich gister onder een prachtige boom in het zonovergoten park nabij Rothamsted Research. Het instituut heeft een rijke reputatie in landbouwonderzoek, maar was de afgelopen weken veel in het nieuws vanwege een controversiĆ«le openluchttest met tarwe die genetisch gemodificeerd is om bladluis af te schrikken. De aandacht kwam nadat demonstranten, verenigd onder de naam ‘Take the flour back’ hadden aangekondigd het testveld te ‘ontsmetten’ – in andere woorden: te vernielen. De onderzoekers van Rothamsted reageerden daarop met een opvallend pleidooi om de demonstranten van gedachte te doen veranderen.

Uiteindelijk was het de vrij massaal ingezette politie die het de demonstranten onmogelijk maakte het testveld te betreden. Slechts twee actievoerders werden gearresteerd op grond van de noodverordening die voor de gelegenheid van kracht was.

De woordvoerder van het protest roemde evenwel de aanwezigen voor het doen heropleven van een discussie die sinds tien jaar vrijwel stil lag. “In de jaren negentig deden duizenden mensen mee met het verwijderden van GM gewassen. Toen liet de politie dat toe. De grote gen-techbedrijven richtten zich toen op landen in de Derde Wereld en Engeland was GM vrij. Omdat we wonnen, zijn we toen gestopt met onze acties. Maar vandaag zijn we, noodgedwongen, terug”.

De demonstranten eisen de onmiddellijk stop van de test omdat zij niet geloven dat deze veilig is. De genetische modificatie zou zich op onvoorziene manieren kunnen verspreiden in de natuur, met verstrekkende ecologische en economische gevolgen. Een voorbeeld is de besmetting met genetisch gemodificeerd materiaal van rijst in Canadese test in 2006. Daarnaast stellen de demonstranten dat genetisch manipuleren helemaal niet nodig is om de wereld te voeden en dat de wetenschap zich op natuurlijke oplossingen zou moeten richten. Bovendien wijzen zij er op dat het grote publiek weigert genetisch gemodificeerd voedsel te consumeren.

'Lieveheersbeestjes zijn dol op 'aphids' - bladluizen, genetische modificatie is niet nodig', aldus deze demonstrante.

















Hoewel het zeker is dat de heikele kwestie van het veranderen van de genstructuur van organismen de laatste jaren in Engeland niet zo sterk op de voorgrond trad, is het nog maar de vraag of dat toegeschreven kan worden aan de actie van de demonstranten. Minstens zo belangrijk lijkt de opvallende reactie van de wetenschappers van Rothamsted. In een YouTube video verklaarden zij hun intenties en vroegen de demonstranten zich te bedenken. De aandacht van de media ging daarop vooral uit naar de wetenschappers, die uitgebreid de kans kregen hun positie te verklaren, tot ongenoegen van de demonstranten.

De conclusie van het protest van gister lijkt daarmee toch vooral een overwinning voor de onderzoekers: hun planten staan nog en door de controverse heeft een groot deel van de Britten kennis gemaakt met hun argumenten voor verder onderzoek. De kwestie of genetisch gemodificeerde organismen veilig en wenselijk zijn, blijft afhangen van het wereldbeeld van het individu, de mate waarin men de wetenschap vertrouwt en - als we eerlijk zijn - ook de PR-talenten en -middelen van de betrokken partijen.

Wallace & Grommit zijn ook tegen

2 opmerkingen:

  1. Interessant artikel! Ik vind het wel goed dat tijdens de uitleg in het YouTube filmpje wordt aangegeven dat het testen deze keer in handen van een onafhankelijk instituut is, de mogelijke uitkomst niet gepantenteert zal worden en tegen een lage prijs aan boeren zal worden aangeboden. Op deze manier wordt het 'systeem' dat vaak als een van de grootste problemen van GMO wordt gezien omzeild. Dit lijkt mij (vanuit mijn huidige kennis) redelijk uniek. Tegelijkertijd denk ik: was het echt nodig om dan zoveel tijd en geld in een gewas dat zichzelf tegen luizen beschermt, te stoppen? Dit kan namelijk ook via 'natuurlijke' manieren tegengegaan worden, even googelen biedt al de volgende oplossingen: lieveheersbeestjes, vliegen en winterkoninkjes.. of een straal water..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een strijd rondom GMO! Ik kwam deze ook nog tegen: http://www.greenpeace.org/eu-unit/en/Publications/2010/GMO-cookbook/ Die past mooit bij jouw opmerking over PR.

    BeantwoordenVerwijderen